Mar 292012
 

Her ebeveyn çocuğunun sağlığı için özen gösterir. Ancak çoğunlukla “çocuk sağlığı için buz pateni” denildiğinde ebeveynler buna oldukça endişeli bir şekilde yaklaşırlar. Keşke böyle düşünmeselerdi!

Aslında buz pateni oldukça zevkli ve çekici bir meşgaleden öte, özellikle sık sık hastalanan ve bünyesi zayıf çocuklar için çok faydalı bir etkinliktir. Hatta bazı doktorlar buz patenini özellikle tavsiye ediyorlar. Siz de kabul edersiniz ki bu durum çocuğunuzu tıbbi pereparatlarla tedavi etmekten çok daha çekicidir.

Şimdi isterseniz buz pateninin ne gibi faydalar sağladığına bir göz atalım.

Artistik buz pateni aynı koşu ve yüzme gibi döngüsel tip (cyclic) sporlar sınıfında yer alır. Bu tür sporlarda yapılan yüklemeler metabolizmayı güçlendirdiği gibi kalp-damar ve solunum sisteminin kapasitesini de arttırır. Tüm bunlar özellikle bünyesi zayıf ve sık sık hastalanan çocuklara fayda sağlamaktadır. Çünkü yükleme birden değil yavaş yavaş arttırılarak yapılmaktadır.

Her çocuk sağlık durumuna göre bir spor branşına yönlendirilmelidir. Buz pateni özellikle bağşıklık sistemi zayıf olan, sık sık solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarına yakalanan ve kalp problemi bulunan çocuklara faydalı olmaktadır.

Sanırım bunun için verilebilecek en güzel örnek defalarca avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu olan Rus patenci Evgeny Plushenko’dur. Evgeny küçüklüğünde sürekli hastalanan çok zayıf bir çocuktu. Anne- babası bünyesini güçlendirmek için onu doktor tavsiyesi üzerine buz patenine yazdırdılar. Patene başladığında 4 yaşında olan Evgeny sadece sağlıklı bir çocuk olarak büyümedi, aynı zamanda üstün bir sporcu oldu ve buz pateninde zirveye çıktı.

Daha birçok ünlü patenci de aynı Evgeny Plushenko gibi sağlık problemleri nedeniyle bu spora başlamıştır. Yani anlayacağınız kaderin, sizin çocuğunuz için de bir sürpriz hazırlamış olabileceğini unutmamalısınız.

Buz pateni yapmak için diğer bir önemli neden ise insanın vücut duruşuna olan pozitif etkisidir. Günümüzde çocuklardaki vücut duruşu bozuklukları ve hatta skolyoz, çocuk patalojisinde lider pozisyonda yer almaktadır. Okullardaki ders yükünün fazlalığı çocukların daha fazla masa ve bilgisayar başında zaman geçirmelerini gerektirmektedir. Aynı zamanda bilgisayar oyunlarının  ve televizyonun çocuklarımızın hayatındaki yeri git gide artmaktadır.

Bu durumda buz pateni en başarılı çözümlerden birisidir. Sürekli olarak yapılan dersler iyi bir fiziksel forma kavuşmaya, skolyoz ve vücut duruşu bozukluklarının iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca buz pateni ilgi çekici ve çok eğlencelidir!

Bunların dışında fiziksel yüklemeler sayesinde çocuk organizma güçlenir. Çocuklar daha dayanıklı, esnek ve becerikli hale gelirler. Ayrıca vestibüler mekanizmadaki değişim sayesinde buz pateni, yol ve deniz tutmasından kurtulmaya da yardımcı olur.

Aynı zamanda buz pateni çocuğun psikolojisine ve emosyonel durumuna da olumlu etkiler yaratır. Sonuçta bu spor herşeyden önce eğlencelidir. Çocuklar buz üzerinde kaymaktan zevk alırlar, çünkü bu duyguyu başka bir ortamda tatmaları oldukça zordur. Bunun sonucunda çocuklar stresten ve tüm endişelerinde uzaklaşırlar. Ayrıca derslere düzenli olarak devam eden çocukların uykuları daha düzenli olur ve iştahları artar.

Sonuç olarak, çocuğunuzun sağlıklı, güzel bir fiziğe ve vücut duruşuna sahip olmasını istiyorsanız hiç durmayın. Hemen bizi arayın ve aramıza katılın!

M. Cenk Ertaul